2.6.22
Interview

Med jord er det hele bare mere kompliceret

Foto:
På Nordic Harvests vertikale farm i Taastrup dyrker vi vores planter i vand. Men skal planter ikke dyrkes i jord? Og er der nogen fordele ved at dyrke planter i vand i stedet? Vi ser nærmere på såkaldt hydroponisk dyrkning.

Hos Nordic Harvest dyrker vi ikke vores salater, kål og krydderurter i jord, men i vand. Hydroponisk dyrkning hedder det, der i virkeligheden er en århundreder gammel dyrkningsform.

For planter behøver ikke jord for at kunne vokse, men kan nøjes med vand.

Men skal planter ikke have næring fra jorden for at kunne vokse sig store og stærke, kunne man så spørge?

Næring, jo, men ikke nødvendigvis fra jorden. Hos Nordic Harvest tilsætter vi selv præcis de næringsstoffer, som planten skal bruge for at vokse sig sund og stærk. Hverken mere eller mindre. På den måde sikrer vi, at planten har optimale levevilkår, selvom den gror indenfor. Og det egentlig ganske nemt at se, at planterne har det godt.

“Man kan altid kigge på planterne, og hvis de ser sunde ud, så er det fordi, de ikke mangler noget,” pointerer Denise Tonetta, der er biolog med en PhD i økologi og planteekspert hos Nordic Harvest.

Helt konkret begynder vandets vej ind i produktionen med, at vi fylder nogle store tanke i den ene ende af vores produktionshal med almindeligt drikkevand.

“Så tilsætter vi de næringsstoffer, som planterne skal bruge, og derefter leder vi vandet ud til de vandveje, hvor planterne står. Bagefter løber vandet tilbage i tankene, hvor vi måler, om værdierne er korrekte. Og så sender vi ellers vandet rundt i systemet igen. Og hvis vi ser, der mangler næring, så tilsætter vi det,” fortæller Denise Tonetta.

Ved at dyrke planterne i vand opnår vi flere fordele, som man ikke får, når man dyrker ude på markerne. En af de helt store fordele er, at vi bruger op til 250 gange mindre vand end på en mark og op til 80 gange mindre end i et drivhus. Det kan lade sig gøre, fordi vi kan genbruge vandet igen og igen.

Genbrug af vandet i produktionen er også til gavn for vores alle sammens natur og miljø: Det betyder, at der bliver ikke skyllet næringsstoffer ud i vores søer, åer og vandløb – hvilket ellers er problematisk for dyrelivet der, fordi det fører til algevækst og iltsvind.

Desuden undgår vi også, at jorden bliver udpint, som den gør, når den år efter år bruges til at dyrke afgrøder. Og endelig bruger vores hydroponiske, vertikale farm omkring 250 gange mindre plads, end hvis man skulle dyrke den samme mængde afgrøder på en mark. Det er plads, der kan bruges på natur i stedet.

En af de andre store fordele ved hydroponisk dyrkning er, at vi også slipper for mange af de udfordringer, der normalt følger med, når man dyrker i jord. På marken forsøger man at bekæmpe tilstedeværelsen af bakterier, skadedyr og mikroorganismer. Det behøver vi ikke på den vertikale farm, fordi der ikke er jord til stede.

“Med jord er det hele bare mere kompliceret,” siger Denise Tonetta og tilføjer: “Der er bakterier og andre mikroorganismer til stede, og man kan ikke altid kontrollere, hvad der ellers vokser i jorden. Så når man dyrker planter i jord, skal man bruge alle mulige ting til at bekæmpe skadedyr, for eksempel sprøjtegifte. Det behøver vi ikke, for ved at dyrke i vand slipper vi for alle de dårlige ting fra jorden.”

Dermed er den vertikale, hydroponiske dyrkning i sidste ende ikke kun til gavn for miljøet, men i særdeleshed også for planterne i produktionen, noterer Denise Tonetta:

“Når vi dyrker hydroponisk, behøver afgrøderne ikke bekymre sig om at kæmpe mod dårlige mikroorganismer, som vi ser det i almindeligt landbrug. På den vertikale farm behøver planterne altså ikke bruge deres beskyttelsesmekanismer, men skal kun bekymre sig om at vokse sig store og smagfulde.”

Artiklen kan læses her

Læs mere lige her