30.9.22
Interview

På den vertikale farm går vandet i ring

Foto:
Vand er helt og aldeles afgørende for vores salater, kål og krydderurter. Men vandets vej gennem den vertikale farm er ikke den samme som på marken eller i drivhuset: Vi recirkulerer det igen og igen – og vi arbejder fortsat på at optimere processen.

Uden vand, ingen planter. Så enkelt er det. Det er selvfølglig også tilfældet på en hydroponisk farm som Nordic Harvest, hvor planterne gror i vand i stedet for jord. Samtidig er det vigtigt for os, at vi håndterer vores vandforbrug så bæredygtigt som overhovedet muligt. Derfor har vi optimeret vandets vej gennem produktionen – og vi har planer om at optimere endnu mere.

I dag løber vandet gennem produktionen sådan her:

Ligesom alle andre får vi vores vand fra vandværket. Det leder vi så i første omgang ind i nogle store tanke i produktionshallen.

“Det er her, vi tilsætter den næring, som planterne skal bruge for at vokse. Vi justerer også vandets pH-værdi til mellem 5,5 og 6,5, da det er det optimale interval for planterne til at optage næringen,” forklarer Niels Valdemar Juhl, der er CTO hos Nordic Harvest.

Når værdierne er helt rigtige, pumpes vandet ud i de 7.000 meter vandveje, såkaldte waterways, i produktionshallen i Taastrup, hvor planterne gror. Her løber vandet fra den ene ende til den anden, mens planterne løbende optager det, de skal bruge.

Det overskydende vand ledes tilbage til opblandingstanken, hvor vi måler og justerer nærings- og pH-værdierne, for efterfølgende at sende vandet gennem systemet igen og igen.

Fordi vi recirkulerer vandet, bruger vi op til 250 gange mindre vand end på en mark og op til 80 gange mindre end i et drivhus.

Med udvidelsen optimeres yderligere

Sådan ser vandets vej ud i dag, men når udvidelsen af Nordic Harvests produktion i Taastrup er på på plads, kommer der store ændringer i hele produktionen – og det betyder også, at vandets vej bliver optimeret ydeligere, fortæller Niels Valdemar Juhl.

“Vi kommer til at tage nogle kæmpe teknologiske skridt, og især automatisering kommer til at fylde rigtig meget.”

Automatiseringen af en lang række processer skal både sikre en nemmere og endnu mere bæredygtig håndtering af vandets vej gennem produktionen.

Eksempelvis foregår tilsætningen af næringsstoffer og justeringen af pH-værdien i dag manuelt, men i forbindelse med udvidelsen kommer det til at blive en fuldautomatisk og meget mere finjusteret proces. Det betyder også, at det bliver meget nemmere at holde styr på værdierne henover weekenderne og i nattetimerne, selvom der ikke er nogen på arbejde.

Foruden automatiseringen kommer vi i fremtiden løbende til at rense vandet med uv- og kulfiltre. Det skal blandt andet sikre, at vandet kan bruges i endnu længere tid, end vi i forvejen gør.

“Vi har sat et mål om, at vi skal recirkulere alt vandet 365 dage om året og kun tilsætte vand svarende til den mængde, planterne optager, og den fordampning, der naturligt sker. Om det lykkes, ved vi ikke, men det er vores mål,” siger Niels Valdemar Juhl.

Foruden automatiseringen skal det nye setup sikre, at planterne får endnu bedre vækstbetingelser, så de kan vokse sig store og stærke. Derfor er det eksempelvis også planen, at vandet fremover skal køles til et par grader under rumtemperaturen, da det er med til at sikre, at planterne optager mest mulig næring.

Samtidig kommer vi til at energioptimere hele produktionen – og altså også langs vandvejene, fortæller Niels Valdemar Juhl, der blandt andet peger på, at mere energieffektive pumper bliver en del af løsningen.

“Vi har entreret med nogle af landets allerbedste leverandører og entreprenører på området,” siger han og tilføjer: “Lidt firkantet sagt kommer principperne i produktionen til at være de samme, men teknikken bag, leverandørerne og hele setuppet bliver meget anderledes.”

Artiklen kan læses her

Læs mere lige her